Gezocht informatie/foto o.i.d. over Gerardus Bouwman en over het voorval 1945

18 juli 1945 Bakenhofweg/Huissensestraat

Toos Visscher-Bouwman, uit Meinerswijk vertelt er over:

“Mijn vader, Gerardus Th. Bouwman, kwam uit Angeren (de Paddepoel) en geboren op 15 februari 1906 en overleden op 21 juni 1983. Mijn moeder kwam uit Gendt en heette Marie Peters en is geboren op 20 augustus 1907 en overleden op 20 april 1997. Wij woonden aan de Bakenhofweg in Malburgen (destijds gemeente Huissen). Het witte huis staat er nog. We zijn gevlucht in 1944 via de brug en vervolgens naar Ede gegaan. Daar kwam mijn moeder meteen in een kraamkliniek te liggen. Na terugkomst in Malburgen in 1945, overkwam ons iets heel ergs.

Mijn moeder liep met mijn broertje en mij aan de hand naar de gaarkeukenauto .Die stond dicht bij ons in de buurt en we gingen daar heen om eten te halen. Een klein baby lag thuis in bed. Terwijl mijn moeder daar zo liep met de keuken in het zicht en aan iedere hand een kind, passeerde plots een Canadese jeep. Die chauffeur reed erg roekeloos en tot haar verschrikking had mijn moeder plots maar één kind in hand. Haar twee en half jaar oude zoontje Gerard werd dood gereden. Het gebeurde op 18 juli 1945 op de hoek Bakenhofweg/Huissensestraat, vlakbij de bushalte. De oorlog was al een ramp op zich, maar dit was het ergste, dat kon gebeuren. Ik bleef daar met mijn moeder achter en mijn broertje Gerard was dood.

Tot het moment, dat ze in het bejaardenhuis kwam 1993, dus bijna 50 jaar lang, heeft ma de in circa kinderkleertjes van mijn broertje nog bewaard. Ja, en er werd nauwelijks over gesproken. Het was destijds een sfeer van “niet klagen, maar gewoon doorgaan”. Maar één ding is zeker, die liefde voor de bevrijder was in één keer een stuk minder.

Mijn broertje is begraven op de oude Begraafplaats Huissen Centrum, maar er is geen herkenningsteken meer. Zo vlak na de oorlog is dat ook niet iets waar mensen aan dachten .ik zou niet meer de exacte plek weten, maar het was op het deel waar de kinderen begraven liggen. Misschien kom ik een keer op de begraafplaats kijken en wie weet…”

Hans Hoen uit Huissen vraag het volgende:

We hebben voor de nieuwe tentoonstelling in de Hof van Hessen met de titel Huissen Herrijst een stukje over op een paneel waar we een oorlogsslachtoffers zouden kunnen plaatsen. Heb jij informatie/foto o.i.d. over Gerardus Bouwman en over het voorval ? Ken jij de mensen waar ik eventueel info zou kunnen krijgen ?

JGHM Hoen-Huissen

Wilhelminastraat 49

6851 KN Huissen

Tel: 0620384678

Of: 026-3255150

Translate »