Verhaal over C. A. Terwindt

Mag ik me voorstellen, mijn naam is Jan Keizer.
Vroeger zat ik op Instituut voor Doven (nu Kentalis) in St. Michielsgestel.
Het gebouw Instituut voor Doven was in het jaar rond 1910 en staat nog steeds in St. Michielsgestel.
Vroeger had directeur C. A. Terwindt (1826-1910) opdracht gegeven om nieuwe school, speciaal voor dove kinderen te bouwen.
Rond 1915 was het helemaal klaar Heel mooi gebouwd.
Enkele weken hoorde ik toevallig van de beheerder van dit gebouw dat directeur Terwindt enorm veel stenen had besteld bij Stenenfabriek Terwindt Malburgen in de buurt van Nijmegen,Waarschijnlijk was de eigenaar van de fabriek oom van de directeur.

Het Gouden beeld van St Micael, de beschermengel van Sint Michielsgestel was een geschenk van directeur Mgr C Terwindt. Het beeld siert de top van de voorgevel.

Daar aangekomen nam de hoogbejaarde Mgr Terwindt plaats echter een tafeltje en ondertekende een oorkonde die in de eerste steen werd ingesloten. Aangezien directeur Terwindt zeer slecht kon lopen, werd de steen door de architect in de funderingsput gelegd. De Monseigneur werd met stoel en al opgetild en bij de steen gebracht, waarna hij deze vastmetselde. Onderdirecteur A. Hermus sprak de aanwezigen toe, Hij dankte directeur Terwindt, die dit werk had mogelijk gemaakt door zijn zorgvuldige (zuinige)financiele beleid. De dag van heden is een hoogst gedenkwaardige. Nu de grondsteen is gelegd van een Gesticht, dat de directie en staat zalstellen het liefdewerk voor de katholiek doofstommen aanmerkelijk uit te breiden, dat de degelijkheid en doelmatigheid met de beste inrichtingen in het binnen- en buitenland zal kunnen wedrijven. Honderden werklieden gingen de komende twee jaar aan de slag om het nieuwe complex te bouwen. De bedrijvigheid was enrom. Het was een komen en gaan van mensen, materiaal en machines, honderdduizend bakstenen werd aangevoerd, afkomstig van de steenfabriek van de familie Terwindt. Op het terrein lagen houten balken, ramen, dakbedekking en stapels hardsteen. Er verrees in betrekkelijk korte tijd een gebouw complex van reusachtige afmetingen: 124 meter breed met een linkerzijvleugel van 103 meter en een rechterzijvleugel van 114 meter lang. Die afmeteingen waren een gevolg van de structuur, naast het hoofdgebouw bestond het complex in feite uit twee afzonderlijke jongens en meisjes gestichten, elke met hun ogen kapellen, leslokalen, slaapzalen, refters, speelplaatsen en gymanstiekzalen, vooral de aanwezigheid van twee gymanstiekzalen gold als een noviteit. Het gebouw voldeed ook in andere opzichten aan de modernste eisen, het was eenvoudig en solide, zonder overbodig lux. Er kwamen een centraal verwarmingssysteem, gas – licht ( in 1919 vervangen door elektrisch licht) een waterleiding, badkamers, liften en benzinemotoren voor de aandrijving van machines van de drukkerij, de wasserij en de bakkerij. Bijzonder veel aandacht was besteed aan de hygine en brandveiligheid van het gebouw. De leerlingen waren immers bij brand of een andere calamiteit, moeilijk te waarschuwen. Daarom werd het gebruik van hout beperkt alle vloeren en plafonds (behalve van de zolder verdieping) werden uitgevoerd in gewapend beton, de trappen in baksteen en slijtvast Beiers graniet, aan de overkant van het instituut werd een logement gebouwd, waar ouders en verwanten konden logeren, als ze hun kind bezocht. De familie van der Staak verzorgd de gasten.
Halverwege de bouw van het complex in Juli 1909 plaatsen de bisschop van Den Bosch Mgr Wilhelmus van de Ven en de bisschop van Breda Mgr Petrus Leyten een gedenksteen met daarop hun namen. Bij de gelegenheid maakte de bisschop van Den Bosch bekend dat Mgr C Terwindt vanwege zijn hoge leeftijd en zijn slechte gezondheid aftrad als directeur van het Instituut. Adrianus Hermus werd benoemdt tot zijn opvolger. Lang kon Terwindt niet van rust genieten, want een jaar later overleed Hij. Wordt Vervolgd. Rene van der Veen.

Hierbij een paar mooie foto’s van Instituut voor Doven…

U ziet directeur Terwindt in rijtuig met paarden, opgenomen in het jaar rond 1908.

En de rest ziet u mooie gebouwen met stevige stenen, aangeleverd door stenenfabriek Terwindt Malburgen.

 

 

foto 12 foto 13 Gebouw instituut voor doven in st. michielsgestel hoofdingang afgesloten tekst hoofdgebouw

 

 

eerste-steenlegging-door-terwindt.large

Eerste steenlegging door directeur Terwindt, voor het nieuwe gebouw R.K. Insituut voor Doofstommen Sint Michielsgestel ,dit gebeurde op 23 November 1908 de eerste steen kon leggen.

Voor het hele verhaal kijk op:

http://www.ivdvariatie.nl/96-eeerste-steenlegging-door-directeur-terwindt

Met dank aan Rene van der Veen  en  Jan Keizer en R.K. Insituut voor Doofstommen Sint Michielsgestel

Mgr. Terwindt met groep jongens en broeders

terwindt-en-jongens.large

Translate »