Boek over Steenfabriek Malburgen

Geert Braam vanaf zijn werkplek waar hij regelmatig druk in de weer is met zijn website over de steenfabriek Malburgen. (foto: Marnix ten Brinke (Foto: )

 

Geert Braam heeft jaren lang gewerkt bij de steenfabriek van Malburgen. Daarnaast heeft hij ook, samen met zijn ouders, vele jaren op het terrein zelf gewoond, in één van de drie huizen die er destijds stonden. Ondanks het feit dat hij door het werk een versleten rug heeft overhouden is hij nog steeds met veel passie bezig met deze fabriek die er al vele jaren niet meer is.

door Marnix ten Brinke

Arnhem – “Ik ben bezig met een boek over de Steenfabriek Malburgen”, vertelt hij. “Ik heb er zo lang gewerkt en gewoond, dat ik er veel persoonlijke verhalen over kan vertellen. Maar ik vind het ook leuk om juist de verhalen van anderen te horen. Zij weten soms nog meer dan ik over de fabriek.”
Ongeveer een jaar geleden ontstond bij Geert het idee over zijn ervaringen, de ervaringen van anderen en een stukje geschiedenis over de Steenfabriek Malburgen te bundelen in een boek. “Het heeft een tijdje stilgelegen vanwege persoonlijke omstandigheden. Nu heb ik weer genoeg tijd en dus wil ik er graag mee verder.”
Geert Braam is in 1962 geboren en het volgende jaar verhuisde hij met zijn ouders naar het terrein van de steenfabriek. Een plek waar hij tot 1980 gewoond heeft. “Toen werd ons huis onbewoonbaar verklaard”, herinnert hij zich. “Ik vond het er heerlijk wonen, dus het was ontzettend jammer dat we er weg moesten.
Hij bleef er nog wel een tijdje langer werken, maar dat ging later niet meer. “Ik vond het werken daar heerlijk. Ik weet nog wel dat ik soms werd gevraagd of ik niet op de heftruck wilde rijden. Dat wilde ik natuurlijk wel, maar daarvoor moest ik wel spijbelen van school.”

Rugklachten

Op een gegeven moment kon Geert niet meer verder vanwege zijn rug. “Het was zwaar werk, maar in die tijd wist je niet beter. Je deed het gewoon. Nu zou dit soort werk helemaal niet meer door mensen gedaan mogen worden.” Ondanks zijn dagelijkse pijn koestert hij absoluut geen wrok naar die tijd en kijkt hij er juist met een plezierig gevoel op terug.

Afleiding

Het schrijven van het boek over de Steenfabriek Malburgen is voor hem de komende tijd een stukje afleiding. “Ik weet niet precies wanneer het boek klaar is. Dit jaar zeker niet. Ik heb er ook geen haast mee. Het is echt een stukje liefdeswerk.” Wel hoopt hij dat zoveel mogelijk mensen verhalen over en foto’s van de steenfabriek naar hem op willen sturen. Alles is welkom. Dit kan gestuurd worden naar geert.braam@steenfabriekmalburgen.nl.
Wie zelf geen verhalen of foto’s over de steenfabriek heeft, maar wel geïnteresseerd is in het verhaal van de fabriek kan eens een kijkje nemen op de website van Geert:

www.steenfabriekmalburgen.nl

 

Met dank aan Marnix ten Brinke en Arnhemse Koerier.

 

https://www.arnhemsekoerier.nl/nieuws/algemeen/499469/boek-over-steenfabriek-malburgen#

 

Translate »