Oven Jaren `60.

 

 

Als het bakproces klaar was werden de stenen rondom weg gehaald en werd de deur door een heftruck verwijderd.

In het midden zit een strip op de deur (zwart omlijsting) die werd op de mast geschoven en verwijderd.

Aan de rechterkant witte omlijsting zit een schuif daar kon je door heen kijken om te zien hoe het vuur was, of het overal egaal van kleur was.

 

Tegen de wand van de oven werdt  papier tegen aan geplaats om zo het vuur aan te steken.

 

Het bakken van de steen.

Het bakken van de steen.

Per kamer staan 3000 stenen = 3 ton aan gewicht.

De temperatuur zit tussen de 1100-1115 graden dat duurt 120 uur als het goed opgestookt is

De kanten van de kamer worden afgeplakt door bruin papier,om de trek te regelen.

Het duurt 2 ½ tot 3 weken voordat de stenen eruit komen door een 4 tons heftruck.

Op de oven is het 70 a 80 graden dat is de omgeving temperatuur.

Boven op de oven, op de kamer die brandt staan krimpbokken met een ijzeren draad aan de eind van die draad zit een vuurvaste klosje steen die via een gat naar beneden de oven in gaan .

Op die krimpbok zit een schaalverdeling, als de stenen krimpen in de oven kan men dit aflezen op de schaalverdeling.

Om in de gaten te houden hoe snel de stenen krimpen.

Per week 7dagen lang wordt er 80 a 90 duizend kuub gas verstook.

Translate »