Voorbereiding van de klei stenen.


In deze steenvorm komt de gemende klei erin.


Hier komen de klei stenen uit de vormen.

Snapshot(49) copy

Voorbewerking
De voorbewerking is nodig om de klei geschikt te maken voor het vormen van de stenen. De klei wordt dan gekneed en door elkaar gemengd zodat er een goede samenstelling ontstaat, die je kunt kneden en vormen. Tijdens het voorbewerken van de klei kunnen er andere stoffen bij gedaan worden. Soms willen mensen graag een andere kleur baksteen hebben voor hun huis. Dit kan, doordat ze dan nog een extra stof bij de klei doen. Als ze kalk bij de klei doen, dan worden de stenen uiteindelijk geel. Doen ze bruinsteen bij de klei, dan krijg je een donkere steensoort. Ook doen ze vaak nog zand of (fijn) gebroken steen door de klei. Hierdoor droogt de klei beter.


De klei die wordt opgehaald uit de opslag wordt daarna naar toevoerkasten gebracht. Dit zijn een soort smalle langwerpige bakken, waarin de klei opgeslagen wordt. Deze toevoerkasten zijn de voorraad van de fabriek en zorgen ervoor dat de toevoer van de klei altijd in orde is. In de ruwe klei willen nog wel eens stukken metaal of steen zitten. Deze moeten eruit worden gehaald, omdat de machines die later gebruikt worden om de klei nog fijner te maken, anders kapot zouden kunnen gaan.
Er zijn verschillende machines die de klei verder gaan bewerken. Elke fabriek heeft een paar van die machines en het hangt af van de soort klei en de manier van produceren (maken) welke machine er wordt gebruikt.

Vormen
Nadat de klei helemaal bewerkt is en alles in orde is, worden de stenen gevormd. Dit kan op drie verschillende manieren, namelijk door de vormbak, de handmatige of machinale (dat betekent dat het door machines gemaakt wordt) handvorm en de strengpersmethode. Door de verschillende manieren van vormen, komen de stenen er uiteindelijk verschillend uit te zien.
De handvormmethode wordt het meest gebruikt. Het klinkt een beetje gek, maar het handvormen gebeurt tegenwoordig alleen nog maar met machines. Deze machine maakt een soort kleiballen en gooit deze ballen dan met veel kracht in de vorm. De klei die er dan aan de randjes nog uitsteekt wordt eraf gesneden. Dan keert de vorm om en houd je een mooie steen over. Heel soms wordt deze steen nog wél met de hand gemaakt. Maar dit is dan alleen als daar speciaal opdracht voor gegeven wordt. Bijvoorbeeld als ze een heel oud huis willen vernieuwen, maar wel ervoor willen zorgen dat het er weer zo uit gaat zien als vroeger. Restaureren noemen ze dit met een moeilijk woord.
De vormbaksteen wordt net iets anders gemaakt en ziet er daardoor ook anders uit. Deze steen is heel strak en glad, terwijl de handvormsteen veel groeven heeft.
De strengperssteen wordt ook weer anders gemaakt. De machine maakt een hele lange rechthoekige streng (sliert) van klei en die wordt in plakken gesneden, precies zo dik als een baksteen. Deze steen is nog gladder dan de vormbaksteen en heeft soms ook gaten zodat hij lichter wordt en beter kan drogen.

Translate »